POSLJEDICE NEVREMENA SANIRAJU KOMUNALNE EKIPE, NISU ZABILJEŽENE VEĆE ŠTETE

 

Komunalne službe uklanjanju posljedice jakog vjetra i obilnih padavina. Iako je  od subote najavljen narandžasti  i crveni meteo alarm  veće posljedice, na području Opštine Herceg Novi, od jakog ciklona,  koji je zahvatio region nisu zabilježene.

Istočni vjetar na udare duva brzinom do 60 km na čas, dok je tokom vikenda jako jugo prouzrokovalo velike probleme na javnim površinama, nosilo je grane i lišće koje je zatrpalo šahtove i kanale. Tokom vikenda palo je oko 30 litara kiše po metru kvadratnom, koje su samo u subotu u određenim vremenskim razmacima  prouzrokovala izlijevanja iz kanala i šahtova kod Kružnog toka u Meljinama,  semafora na Toploj,  u Igalu ,Savini i na rivijeri.

Prema riječima direktorice Komunalno stambenog preduzeća Jasmine Konjević, ekipe su non – stop na terenu.

-Veće  probleme je prouzrokovao vjetar. Komunalne ekipe uklanjaju veće  ramene grane koje su pukle,  pa su iz bezbjednosnih razloga, morali da ih uklone sa stabla. U saradnji  sa pripadnicima Službe komunalne policije  obilaze teren , uklanjaju drveće koje se srušilo i granje. U  Omladinskom parku u Igalu jedna palma je uklonjena, kao i rizično stablo pitospore na priobalnom putu u Kumboru.  Bilo je više intervencija   na Savini.Takođe je, usljed jakog vjetra prekinuto napajanje javne rasvjete  u zoni Morskog dobra.  Stubovi na šetalištu i priobalnom putu su izloženi udarima  talasa, takođe, su neki rasvjetni stubovi oštećeni usljed  saobraćajnih  nezgoda, objasnila je Jasmina Konjević.

Zahvaljujući blagovremenim aktivnostima komunalnih službi, na čišćenju i uređenju potoka i kanala nije bilo većih izlijevanja  na javne površine, osim što je na pojedinim  mjestima,  lišće zatvorilo šahtove i propuste zbog čega je dolazilo do nakupljanja vode , što su ekipe riješavale brzom intervencijom  na rešetkama. Zaposleni u Komunalno – stambenom preduzeću su se na vrijeme pripremili za kišnu sezonu. Nedavno su  radnici sektora  za održavanje lokalnih puteva, očistili propuste u gornjem dijelu potoka Nemila iznad starog „Prvoborca“ kako bi preduprijedili plavljenje koje je  prošle godine prilikom  obilnih padavina, izazivalo plavljenje šireg područja kod mosta , Vatrogasnog doma i obližnjih domaćinstava  u Meljinama.

Zaposleni u Sektoru održavanja puteva, izgradili su prethodnih dana, slivni kanal sa rešetkom za prihvatanje površinskih voda iz dva postojeća rigola. Kanal se radi na raskrsnici Osječke i Njegoševe ulice u Igalu, što je i na ovom području doprinijelo da kiše nisu nanijele veće probleme.

Aktivnosti na terenu su nastavljene nesmanjenim intezitetom, obzirom da je i narednih dana najavljeno nevrijeme sa obilnim padavinama i jakim vjetrom.

Izvor: Radio Herceg Novi