Општина Херцег-Нови члан регионалне платформе за озељењавање „Моје дрво“: Херцег-Нови у зеленој породици

Општина Херцег-Нови придружила се највећој регоналној “online” платформи за донирање дрвећа и озелењавање животне средине – „Моје дрво“. Потписивањем уговора о сарадњи, отворена је могућност да сви појединци и предузећа преко апликације донирају стабло које ће бити засађено на одређеној локацији и са именом донатора.

Мобилна апликација омогућава свим заинтересованима да „купе“ дрво, односно донирају новац за сађење на територији општине Херцег Новог у три једноставна корака, кроз која корисника на брз и интуитиван начин води апликација доступна и на Гоогле Плаy Сторе-у и на “APP store-u”.

Прво дрво у Херцег-Новом, ловорику купила је потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић.

„Апликација омогућава свим грађанима и привредним друштвима, не само из града већ и далеко шире, уколико желе, ако имају осјећај према Херцег Новом или их вежу неке лијепе успомене, да дају допринос озелењавању града. Свако добија прилику да каже – то је моје дрво у Херцег Новом и ја на тај начин дајем допринос цијелом граду“, казала је потпредсједница Ђуровић на данашњем представљању апликације новинарима.

Она се захвалила на сарадњи компанији „Амплитудо“ која је креирала апликацију, те „Црногорском Телекому“ као партнеру.

Сви заинтересовани моћи ће да купе и у Херцег Новом засаде стабла ловорике, чемпреса и приморске пиније. Ове саднице су изабране на основу спроведене анкете грађана, а постоји намјера да се тај списак прошири, рекла је директорица „Комунално стамбеног“ предузећа Јасмина Коњевић.

Објашјавајући значај учешћа у овом пројекту, она је казала да су последњих година временске непогоде и штетни организми оштетили зелени фонд града, а оваква акција може дати значајан допринос уређењу зелених површина. „Комунално стамбено“ је дало предлог локација за садњу, које ће ускоро бити прецизно дефинисане и приказане у апликацији.

„Мислим да је апликација занимљива и да ће бити прихватљива за велики број корисника, посебно млађу популацију и то нас највише радује. Покушавамо да људима усадимо свијест да је све што се око њих налази у ствари њихово и да су сами на неки начин учествовали у формирању те приче. Није поента само да уживамо у граду, већ и да учествујемо у његовом уређењу и очувању“, поручила је Коњевић.

„Моје дрво“ је платформа која има капацитет и потенцијал да нас уједини око истог циља, истакла је ПР менаџерка компаније „Амплитудо“ Марија Драшковић и додала да је на том путу изузетно важно удруживање у локалним заједницама, које се постиже сарадњама каква је ова са Општином Херцег Нови.

Истакла је да је апликација једноставна, лако доступна, а изузетно важна за сваког од нас.До сада је, захваљујући апликацији, донирано и засађено неколико стотина стабала. Платформа је препозната као иницијатива са потенцијалом да уједини цијели регион, али и шире, у акцији озељењавања Планете.

Поред поменутих, коришћењем апликације „Моје дрво“ можете остварити и додатне бенефите. Захваљујући сарадњи са Црногорским Телекомом, једна од погодности су и бесплатни гигабајти које могу добити њихови постпејд и припејд корисници који се укључе у акцију. Они добијају један гигабајт (ГБ) за три еура донације, односно три ГБ за пет еура донације, који трају 15 дана, казао је ПР менаџер „Црногорског Телекома“ Матија Оташевић.

„Оставили смо и могућност да, након донирања тог износа који иде у заједнички фонд, и којим онда локална комунална предузећа располажу, да позову преко друштвених мрежа своје пријатеље, колеге и организују акцију озелењавања свог дијела града, у којем живе или раде“, додао је Оташевић. Најавио је да ће наставити да широм Црне Горе промовишу апликацију која је прави примјер како „технологија може да чини добро и ради за нас“.

Осим Подгорице, у којој пројекат интензивно функционише више од годину дана, Херцег Новог и Тивта који су се недавно прикључили, очекује се потписивање уговора са Баром, Цетињем и Котором, али и Скопљем, као и у осталим градовима у Сјеверној Македонији. У Београду је већ активна апликација у прилагођеној верзији. Акцији се прикључио и јерменски град Јереван, а у току су и преговори са бројним градовима широм свијета.

Компанија „Амплитудо“ додатно ће промовисати употребу апликације посредством сарадње са Министарством вањских послова, донирајући је свим градовима у којима Црна Гора има амбасаде и конзуларна представништва. Интересовање да се прикључе иницијативи исказале су и земље чланице Дојче Телеком групе.

О тим и свим другим погодностима о томе како можете постати дио зелене породице прочитајте више на сајту www.goplant.me

Izvor: sajt opštine Herceg Novi