Zelenilo

Zaposleni u ovom sektoru rade na održavanju javnih zelenih površina uključujući i površine u okviru više stambenih naselja i zoni Morskog dobra, u ukupnoj površini od 130.000 m2, kao i oko 140.000 m2 površina u okviru spomenika, sakralnih i zaštićenih objekata.  U dogovoru sa opštinskim strukturama radi se na obnovi zelenog fonda i uredjivanju novih zelenih površina, vidikovaca i slično.

Najčešći poslovi su: orezivanje palmi, drveća, polustablašca, manjeg žbunja i žive ograde, okopavanje sadnica, održavanje ruža, košenje trave i korova, grabuljanje, zalivanje,prihranjivanje, prekopavanje površina, nasipanje humusom,  sadnja drveća, većeg i manjeg žbunja, cvijeća, sjetva trave, čišćenje zidina, postavljanje i održavanje parkovskih klupa, prikupljanje odvoz i tretiranje zelenog otpada, kao i niz drugih poslova.

U poslednjih nekoliko godina na Crnogorskoj rivijeri došlo je do pojave štetnog karantinskog insekta Crvenog palminog surlaša (Rhynchophorus ferrugineus – Oliver). Zbog ogromnih šteta koje nanosi palmama, vrši se neophodno preventivno hemijsko tretiranje insekticidima koje u sebi nose aktivne materije na bazi imidaklopa riđa; dimetoata ili pirimifos-metila. Obzirom na procjenu da u našoj opštini ima oko 1200 palmi ova je zaštita od vitalnog interesa.

Kao što je poznato, hercegnovska Opština je sastavni dio projekta »Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom i Budvi«. U okviru programa Inter-Municipial Development Grants Programme IPA 2011 Support to Local Self Government Reform III.

Očekuje se da će naša opština obezbediti neophodna sredstva za nabavku biodrobilice i kamiona sa grajferom ,kako bi smo se operativno uključili u ovaj projekat.

Sektor raspolaže sa 2 kamiona za prikupljanje i odvoz zelenog otpada, specijalnim vozilom – autokorpom, 4 kosačice, 3 motorne pile, 1 motorne makaze, duvalicom i raznim sitnim alatom.

Pišite nam na: zelenilo@komunalnostambeno.me