Putevi

Lokalna putna mreža sadrži : gradske ulice, lokalne i prigradske puteve, sva gradska stepeništa, seoske i nekategorisane puteve, puteve na Luštici,  njivički put do graničnog prelaza Konfin ukupne dužine cca. 250 km.  Ovaj sektor radi i  košenje u zoni putnog pojasa magistralnog  puta od Veriga do graničnog prelaza Debeli brijeg.

Prvenstveni poslovi putara su:  asvaltiranje i betoniranje oštećenja u trupu puta, putnom pojasu i trotoarima , čišćenju rigola- kanala od nanosa lišća, rastinja, kamenja i zemlje,  iskop kanala uz trasu puta, skidanje rastinja – trave iz korjena uz  ivicu puta ili  trotoara,  ugradnja rukohvata, ograda, parking barijera, usporivača brzine tzv ”gumenih ležećih policajaca” i putnih ogledala, ugradnja i čišćenje malih uličnih i teških rešetki, košenje šiblja-drače trave i korova sa putnih pojaseva čitave putne mreže, uklanjanje manjih i većih odrona, izrada nove i održavanje postojeće horizontalne i vertikalne signalizacije, održavanje seoskih puteva, te povremeni radovi na osnovu Rješenja nadležnih opštinskih službi.

U zimskim mjesecima uklanja se siježni nanos i nasipa kolovoz rizlom na slijedećim putnim pravcima:

  • Kameno – Dugonja – Ubli
  • Mandići – Žlijebi
  • Petijevići – Kruševice – Vrbanj
  • Putevi za Bjelotinu i Sitnicu

Pored navedenih poslova radi se na redovnom održavanju vodotokova i to 38 većih i 15 manjih potoka u ukupnoj dužini od 26km.

Svaki vodotok treba očistiti od nanosa, pokositi rastinje i isto odvesti na deponiju, a da bi se posao uspiješno odradio za veći broj potoka neophodno je mašinski ih produbiti.

Od opreme sektor koristi dva putarska kamiona i dostavno vozilo koje koristi bravar, agregat, el.kobru, motornu sjekačicu za asvalt,  7 kosilica, 2 motorne pile i razni alat.

 

Pišite nam na: putevi@komunalnostambeno.me