LED RASVJETA JOŠ NIJE PRIMLJENA,UČESTALA DEVASTACIJA STUBOVA

U Komunalno – stambenom preduzeću svakodnevno stižu pritužbe građana  na led rasvjetu,koja nije u funkciji. Od 6.000 led lampi preko 2.000 ne rade, zbog čega ih svakodnevno pozivaju građani, ali su im „vezane ruke“,  jer još uvijek nisu preuzeli ingerenciju nad održavanjem. Prema riječima direktorice Komunalno – stambenog preduzeća Jasmine Konjević, dok Opština  ne završi administrativnu proceduru oko preuzimanja led rasvjete  od firme Novalume, ne mogu pristupiti sistemu.  Tehničke ekipe su spremne za sve aktivnosti oko održavanja, dok trenutno obavljaju provjeru stanja led rasvjete.

-Sve veći broj građana  očekuje od nas da saniramo taj dio , kojem ne možemo da pristupimo. Nadamo se da će uskoro  i to biti završeno i da ćemo dobiti mogućnost pristupa. Dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu od Opštine, mi ne možemo da počnemo da radimo. Detaljni  popis je pokazao da u ovom trenutku ne radi preko 2.000 led lampi, ocijenila je ona.

 Zaposleni u sektoru javne rasvjete  obavljaju zamjenu dotrajalih stubova u Igalu, Toploj II , na području rivijere.

– Ekipe su ovih dana imale  intervencije na pojedinačnoj zamjeni dotrajalih stubova na 10 – tak lokacija. Na priobalnom putu zamijenjeno je pet stubova.  Trenutno su angažovani   u Ulici  Braće Grbića,  na ugradnji desetak stubova. Rade na  Toploj  III . Obavili su postavku javne rasvjete u  Ulici Janka Beka,  kod  hotela Palmon bay u Igalu , dok će rasvjetu od Doma zdravlja prema Crvenom krstu postaviti tokom juna, navela je Jasmina Konjević.

Ona je dodala da ono što su planirali za april i maj nisu mogli da odrade  zbog sanacije dionica magistrale u Igalu. Aktivnosti na javnoj rasvjeti uslovile  bi  i dopunske zastoje na magistrali.

– Odloženi su i radovi  prema  Tatar bašti do stepeništa kod kuće Rostovića. Planirana je rekonstrukcija temeljnih stopa, svi stubovi su nakrivljeni. Odloženi su  i radovi kroz Ulicu Luke Vukalovića, koja je korištena kao alternativna saobraćajnica u vrijeme radova, sporna  sa podzemnim instalacijama gdje su oštećeni  temeljni rasvjetni stubovi i moraće  prije glavne sezone da obave kompletnu  izradu novih.

U Đenovićima je došlo do prekida podzemnih kablova na dvije lokacije, što je iziskivalo pozicioniranje i iskope. Taj dio je pokriven ugovorom sa Morskim dobrom, ponovo je osposobljen a ima još jedna pozicija, koja će biti  brzo završena.  Imamo veći kvar kroz naselje Lager u Bijeloj i oštećenje stuba. U tom dijelu je proradila rasvjeta, napomenula je Jasmina Konjević.

Ona navodi da stubovi javne rasvjete stradaju ,uglavnom,  usljed saobraćajnih udesa, dotrajalosti i devastacije. Nastojaće da predoče nadležnim u Opštini i Morskom dobru da ubuduće  u Plan kapitalnih investicija predvide rekonstrukciju rasvjete na rivijeri, koja je u značajnoj mjeri dotrajala i oštećena.

– Malo je  lokacija za koje imamo  poznate počinice oštećenja na stubovima javne rasvjete. Drugi veliki problem je krađa poklopaca na stopama stubova,  jer imamo preko 20 različitih vrsta rasvjetnih stubova.  Veliki broj proizvođača danas više ne radi te dijelove i nemoguće je nabaviti iste poklopce, što predstavlja veliki problem.

Nemamo  mogućnost nabavke , jer nema danas više tih proizvođača  na tržistu. Pribjegli smo alternativnom rješenju, što god metalno stavimo to nestane, pa smo počeli sa postavljanjem plastičnih poklopaca i vidjećemo da li će  odgovarati. Jedan poklopac za stub rasvjete  košta između 20 i 40 eura. Poklopci se rade u velikim količinama , što je problem za preduzeće da ih obezbijedi. Drugi problem proističe iz šteta  počinjenih na saobraćajnoj signalizaciji.  Suočeni smo  čestim zahtjevima građana  da se postave saobraćajna ogledala, a ona ne opstaju duže od nekoliko dana.

Konstantno ih  razbijaju.  MZ Zelenika-Kuti dobila je odobrenje za postavljanje “ležećeg policajca” i iste je noći skinut . Kod Džorovog mosta skinut je jedan segment širine 50 cm, koji ima osam šrafova, a ostao je dio koji smeta za saobraćaj.  Neko je morao da ostane dva sata da to skine a da niko  ne primjeti, što je prosto nevjerovatno. Segmente “ležećih policajaca” svakodnevno skidaju i nevjerovatno je koliko nestaju. Ne znam zašto će im to, zapitala se ona.

Pored ostalog i lomljenje klupa kroz parkove  je česta vandalska pojava.

– Lomljenje klupa i ostalog mobilijara je  vandalski čin,  počinilac razbacuje dijelove  na sve strane, dok kradljivci metalnih dijelova ih prodaju u “staro gvožđe”.  Saobraćajna signalizacija   često pretrpljuje popravke. Desi  se da kamion zakači signalizaciju, kao što je nedavno bilo na kružnom toku,  pa je odgovoran za prevoz tereta platio  popravku. Najčešće su počinioci vandalizma nepoznati, objasnila je direktorica Komunalno – stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

Ona je potvrdila da  popravke usljed namjernih i neodgovornih postupaka, predstavljaju  velike troškove za komunalna preduzeća , Opštinu i za građane. Takvi vandalski postupci, lomljenje i uništavanje mobilijara, signalizacije, stubova ujedno predstavljaju i velike troškove za građane, što sve čini začarani krug. Mada  nisu u njihovoj nadležnosti, osjećaju solidarnost sa radnicima Čistoće, koji se na terenu suočavaju sa neprijatnostima, polomljenim kantama i pomjerenim kontejnerima na druge lokacije. U svim ovim slučajevima ne postoji razumno objašnjenje, zašto se  tako postupa. Komunalno preduzeće ima budžet koji određuje Opština,  očekuje se da se sredstva troše na  kupovinu novog mobilijara, na nešto novo, a ovako se  plaća, ne ono što se planira, već velikim dijelom novac “ide” na sanaciju oštećenja usljed, najčešće, namjerne  devastacije javnih dobara.

Izvor:  Radio Herceg-Novi