Idejni projekat savremenog osvjetljavanja znamenitosti Staroga grada

UVODNE NAPOMENE

 

Urađen je idejni projekat osvjetljavanja LED tehnologijom fortifikacija: Forte Mare, Kanli Kule i bedema, kao i Sat Kule i trga Belavista.

Cilj idejnog projekta je dati polazište za izradu glavnog projekta rasvjete, definisanje izvora finansiranja i implementaciju, tako da pored sunca, zelenila, stepeništa…. što takođe posjeduje više stotina mjesta na Mediteranu, Herceg Novi dobije i novu atrakciju savremeno i sofisticirano osvjetljavanje LED svjetiljkama. Na osnovu velikog broja fotografija, bogate tehničke dokumentacije i podloga, primjenom računalnog programa za osvjetljavanje tvrđava, definisani su:

  • Broj svjetlećih tijela različitog tipa LED tehnologije, električne snage, svjetlosnog fluksa…,
  • Pozicije svjetlećih tijela,
  • Uglovi horizontalnog i vertikalnog rasipanja i usmjerenja svjetlosti,
  • Budući izgled osvjetljenih objekata.

Planiramo da podstaknemo i da se uključimo u izradu glavnog projekta rasvjete kojim bi se riješili svi potrebni detalji: napajanja, zaštite i upravljanja, montaže rasvjetnih tijela, kabliranje i šemiranje, čišćenje objekata od samoniklog rastinja, puštanja u funkciju…

Glavni projekat je nužna osnova za finansiranje i pristup fondovima, zainteresovanim donatorima.

Prezentaciju idejnog projekta održao je Branislav Božović, VD Direktor Komunalno stambenog doo,  14.06.2016. u skupštinskoj sali naše opštine.

Idejni projekat možete pogledati ovdje.