KOMUNALNO-STAMBENO PREUZELO ODRŽAVANJE LED RASVJETE

Opština Herceg Novi nakon preuzimanja led rasvjete od danske kompanije Novalume, povjerila je Komunalno stambenom preduzeću popravku i održavanje ovog sistema. Radnici sektora održavanja rasvjete su protekle sedmice pristupili sanaciji led rasvjete, s obzirom da je od ukupno 6.000 više od 2.000 svjetiljki neispravno i nije u funkciji.

Tehničke ekipe su obavile popis i detektovali stanje na mreži tako da su odmah počeli sa ovim poslom, koji nije bio u njihovoj nadležnosti do potpisivanja ugovora između  Opštine i izvođača, nakon sudskog poravnanja. Prema riječima direktorice Komunalno – stambenog preduzeća Jasmine Konjević, završen je postupak, potpisan je sporazum i prošle nedelje je dostavljeno da mogu početi sa popravkom rasvjete.

-Ekipe su trenutno kroz Herceg Novi, udarne lokacije su magistrala, glavna saobraćajna komunikacija kroz grad i šetalište, rivjera i Luštica. To su prioriteti, koje sada treba odraditi, a nakon toga radićemo popravku rasvjete u bočnim ulicama. Ogroman je broj rasvjetnih tjela, ekipa nema mnogo i popravka će sigurno trajati par mjeseci dok se sve ne dovede u normalu. Više od 2.000 svjetiljki nije u funkciji. Imamo lokacije gdje čak 100 odsto rasvjetnih tjela nije u funkciji, kao što su neka mjesta na Luštici, dok je u gradu taj procenat od 20 do 50 odsto. Veća oštećenja su na lokacijama koje su više bile izložene vremenskim nepogodama. Nemamo nijednu trasu led rasvjete, koja je stopostotno ispravna, kazala je Jasmina Konjević.

Popis je napravljen, detektovane su lokacije, trenutno se radi spisak prioriteta, kako bi se što prije sistem adaptirao i stavio u funkciju.

-Trudimo se da što prije odradimo lokacije koje su zbog saobraćajne gužve prioritetne, kako bismo kasnije mogli da se povučemo na mjesta koje su manje saobraćajno opterećene, objasnila je Jasmina Konjević.

Takođe, će biti  obavljeno premošćavanje upravljanja ovim sistemom, koje neće biti  daljinski, kao što je bilo projektovano, kada je firma “Hesalight” postavljala ovu rasvjetu  2016. godine.

Izvor:  Radio Herceg-Novi