Novo zelenilo, zaštita palmi, uvođenje led rasvjete, osvjetljenje tvrđava i zidina

JP Stambeno komunalno ovih dana angažovano je ponajviše na održavanju zelenila. U tome prednjači zaštita palmi, koje je napala štetočina palmin surlaš, zbog koje su dvije palme u Bijeloj već posječene, a stotinjak ih je tretirano, kazao je za Radio Jadran, v.d. direktor Branko Božović.

„Palme su problematične već godinu otkada ih je napao surlaš, a najugroženije mjesto je Bijela. Palme koje nijesu napadnute biće fitosanitarno špricane. Dobili smo saglasnost Fitosanitarne uprave Crne Gore da to možemo raditi, u skladu sa procedurama koje su propisali. Do sada smo dvije palme potpuno srezali i zakopali na Tisovu gredu, na dva i po metra dubine“, priča Božović.

Novo zelenilo, zaštita palmi, uvođenje led rasvjete, osvjetljenje tvrđava i zidina 2Na području Bijele u petak su adekvatnim hemikalijama počeli tretiranje za očuvanje jedne palme. Ona je kompletno srezana i zaštićena folijama i određenim premazima, pa se u Stambeno komunalnom nadaju da će biti spasena.

Narednih dana biće obavljeno  redovno orezivanje svih palmi u gradu, kojima su grane sasušene. Do sezone je u planu hortikulturno uređenje 20 manjih gradskih skverova od Igala do Meljina.

„Počeli smo od autobuske stanice, gdje smo uredili 3 skvera – kod trafostanice gdje prolaznici ostavljaju velike količine otpada, zatim još jedan u ulici Save Kovačevića i Braće Grakalića gdje su zasađene masline, a okolo ćemo zasaditi lavandu, odnosno višegodišnje žbunasto bilje. Jer sezonsko cvijeće koje smo sadili je ogroman posao, sa veoma malim efektom“, naveo je on.

Novo zelenilo, zaštita palmi, uvođenje led rasvjete, osvjetljenje tvrđava i zidina 3Pored magistrale u dužini od 3 km biće zasađeni leanderi i kaktusi. Naručeno je 20 divljih naranača iz Italije, a cijena po sadnici je od 60 – 100 eura. Za sve naručene sadnice ovo preduzeće izdvojiće  23 hiljade eura.

U toku je akcija i da se iz muzejskog đardina izmjeste sadnice koje su izrasle pored magistrale. Na vidikovcu na Podima zasađene su dvije masline koje su bile u arlama kod Opštine.

Led rasvjetom pokriveno 80% gradskog područja

JP Stambeno komunalno od sredine februara sprovodi ugradnju led javne rasvjete, projekta vrijednog 2,6 miliona eura. Do sada je postavljeno oko 2300 svjetiljki i uži dio grada „pokriven“ je 80%.

„Ekipe su krenule sa postavljanjem ka prigradskim naseljima i selima i očekujemo da će iduće sedmice početi ugradnja dekorativne javne rasvjete. Riječ je o kuglama koje su bile po šetalištu i u centru grada. Stiže oko 900 komada, koje će raspoređivati 5 ekipa. Kugle će biti postavljene uz šetalište i u centar grada“, naveo je Božović.

Novo zelenilo, zaštita palmi, uvođenje led rasvjete, osvjetljenje tvrđava i zidina 4Sljedeće sedmice očekuje se dolazak inženjera iz kompanije Hesel light koji će predložiti način rasvjete Sat kule, odnosno postavljanje fasadne rasvjete, kao i rasvjete za Stari grad.

„Planirano je da to bude u okviru ovog projekta kojeg sada sprovodimo, a osvjetljavanje Forte Mara i zidina koje je spajaju sa Kanli kulom je naš sljedeći projekat. Trebao bi ga osmisliti tokom maja”.

Riječ je o fasadnoj rasvjeti osvjetljavanja tvrđava i starina kako se radi u nekim susjendim gradovima i Evropi. Predloge će dati ta grupa stručnjaka iz Hesel lajta koja je slične projekte realizovala u Dubaiju, Engleskoj i Kopenhagenu. Biće postavljeno nekoliko reflektora male snage, koji bi trebalo  da pokažu svaki kamen na tvrđavama i zidinama.

 

Izvor: Radio Jadran