LED SVJETILJKAMA DO UŠTEDE ENERGIJE

Komunalno – stambeno preduzeće potpisalo je  ugovor o izvođenju radova sa danskom firmom “Hesa  light”,  koja je investitor ugradnje led svjetiljki, investicione vrijednosti  više od 2,5  miliona eura. Već dva dana rade  na zamjeni klasničnih sa led svjetiljkama, a od  početka februara ugrađeno je oko 2000 novih rekao nam je  v.d. direktor Komunalno-stambenog preduzeća  Branko Božović, napominjući da je zadovoljan  realizacijom  ove investicije, što se tiče  dinamike i kvaliteta rada.

Svjetiljke duž ulica, a fenjeri  će obasjavati Stari grad i rivijeru

“Na ugradnji nove rasvjete učestvuje pet podizvođača, četiri  iz  Crne Gore i  jedna firma iz Beograda. Glavni izvođač radova je  firma “Ramal” iz Nikšića koja je direktno potpisala ugovor sa danskom kompanijom” naglasio  je Božović napominjući da će  naredne sedmice biti isporučen uređaj za daljinsko upravljanje novom rasvjetom, na kojem će se obučavati radnici Komunalnog kako bi mogli da prate funkcionisanje kompletne  led rasvjete sa ukupno 6.000 svjetiljki.

Na pitanje građana zašto ugrađene svjetiljke ponekad bljesnu  i na kratko se ugase, Božović objašnjava  da je to zbog  dekodiranja svjetiljki što će biti regulisano postavljanjem uređaja za daljinsko upravljanje. Radnici tog preduzeća, inače,  rade na  postavljanju led svjetiljki duž magistrale i  na tzv. visokoj  rasvjeti uz   saobraćajnice. Uskoro će početi  zamjena na seoskoj rasvjeti . Dok će dekorativna rasvjetna tipa “fenjera” biti ugrađena u Starom gradu, na Šetalištu i duž rivijere do kraja maja,  što će  tvrde u Komunalno –stambenom doprinijeti  energetskoj efikasnosti i uštedi električne energije.

Za deset godina od led svjetiljki Opština će uštedjeti 4,5  miliona eura 

“Za 70 odsto će biti  niža cijena struje. Do sada Opština mjesečno izdvaja  35.000 eura, na godišnjem nivou  to je  420.000 eura.  Na garantni rok od 10 godina, do kada je isporučilac  ugovorom obavezan da održava rasvjetu,  Opština će uštedjeti oko  4,5 miliona eura”, pojasnio   je Božović, napominjući da je fabrički vijek trajanja svjetiljki oko 90.000 časova , odnosno , 20 godina.

 

Izvor: Radio Herceg Novi