Surlaš u Bijeloj “jede” palme: Zaražena stabla uništavati samo uz stručnu pomoć

U okolini vrtića “Naša radost” u Bijeloj radnici Komunalno stambenog preduzeća su nakon prijave fitosanitarne inspekcije, uklonili još jednu zaraženu palmu, koju je napao crveni palmin surlaš.

Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti palme prave tunele i šupljine. Simptomi napada na žalost postaju vidljivi tek kada je palma skoro uništena.
Kada se utvrdi prisustvo surlaša na stablu palme, neophodno je njihovo hitno uklanjanje i mehaničko uništavanje paljenjem ili mljevenjem, isključivo u prisustvu fitosanitarne inspekcije, što znači da građani ni slučajno ne smiju samoinicijativno uništavati ove štetočine.


Iz Sektora za zelenilo Komunalno-stambenog preduzeća, zaražena palma je, prema standardnoj proceduri, odnijeta na deponiju na Dugunji, gdje je konzervirana na dubini oko tri metra.
Prvi slučaj palminog surlaša registrovan je krajem prošle godine, u privatnoj kući, takođe u Bijeloj, gdje je palma ukonjena na vrijeme.

Iz Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine ističu da je krajem prošle godine obavljeno preventivno tretiranje palmi. Građani su u obavezi da izvrše tretiranje svojih palmi, posredstvom Komunalno stambenog preduzeća, kao ovlašćene firme.
Pozivaju se svi vlasnici palmi da ukoliko primijete ili sumnjaju da je ovaj štetni organizam napao biljku obavijeste Komunalnu policiju, na broj 031/321-919 ili fitosanitanog inspektora na 020/621-111.

Prvi simptomi napada larve su da mlade grane izgledaju kao da su makazama iskrzane, a nakon toga dolazi do klonulosti listova, objašnjavaju iz Sekretarijata.
Sva fizička i pravna lica u čijem vlasništvu su palme obavezna su da pristupe tretiranju zdravih biljaka, kako bi se spriječio napad i širenje opasne štetočine.
Taj posao može da obavlja samo ovlašćeno lice, a to je na teritoriji Herceg-Novog „Komunalno-stambeno“, pa iz Sekretarijata mole sve vlasnike palmi da se za pomoć obrate ovom preduzeću.

 

Izvor: Radio Jadran