Umivanje grada: Rasvjeta, putevi, zelenilo…

Lijepo je vrijeme za veliko gradsko spremanje, ali i sezona je na pragu, pa u Stambeno komunalnom preduzeću u Herceg Novom imaju pune ruke posla u svim sektorima. Sve predstavlja prioritet, a javna rasvjeta pogotovo.

Kod Energoprojekta u dijelu ulice Save Kovačevića jutros je bio obustavljen saobraćaj dva sata jer su radnici ovog preduzeća pripremali teren za ugradnju novih rasvjetnih stubova.

Prema riječima direktora Stambeno komunalnog preduzeća, Branka Crnogorčevića, to je smao jedna od tri dionice na kojima Stambeno komunalno izvodi radove. Na dijelu Savine uvode novu instalaciju javne rasvjete, sa 13 stubnih mjesta.

Tivatska komapnija Network, na magistralnom potezu od Zelenike prema Kumboru, u dužini od 900 m takođe gradi javnu rasvjetu sa 25 stubova. Tako će biti osvjetljen cijeli magistralni pojas od Kamenara do Sutorine. Uskoro ni betonski put i stepenište od Šišteta ka Gomili neće biti u mraku.

Ali, Crnogorčević je svjestan da građani, baš kao i oni u preduzeću, još nijesu zadovoljni time kako funkcioniše nova led rasvjeta. Ona bi trebalo da donese uštede električne energije i do 70 odsto. Danska kompanija “Hesse light“ je dobila na tenderu 2,6 miliona eura vrijedan posao i u obavezi je da zamijeni oko 6.000 svjetiljki i uvede novu tehnologiju. Ima svoju kompaniju u Podgorici sa kojom Crnogorčević kaže da kontaktira svakodnevno:

– Iz nekog razloga mreža ne funkcioniše, sijalice ne dobijaju komandu preko vajles sistema. Svaku lampu treba otvoriti i kontrolore za upravljanje promijeniti da bi podržali novu tehnologiju niske frekvencije. Poslije 15. aprila očekujem 11 ekipa iz komapnije „Hesse light MNE“ da dođu sa korpama i rade na usavršavanju upravljanja led rasvjetom. Ta firma treba da izvrši dodatna ulaganja, 350 hiljada eura da bi osposobila led rasvjetu – objašnjava Crnogorčević.

Ranije je definisano da sve radove na led rasvjeti treba obaviti do 1. juna. Poslije tog datuma teče period od 6 mjeseci u kome treba da se pokaže da li je sve u redu da bi krenula naplata posla.

Sada su u mraku neka prigradska mjesta i zaseoci, kao i jedna dionica u Kamenarima. Duž rivijere led rasvjeta je izgrađena, ali instalacije su oštećene prilikom izgradnje kolektora.

Pored redovnog uređenja javnih zelenih površina, sadnje sezonskog cvijeća, košenja, Herceg Novi dobija i nove male zelene skverove na kojima je uglavnom mediteransko bilje, agave, masline. Na Savini su pripremljene dvije površine, a jedna već lijepo izgleda sa biljem na Mojdeškom putu.

– Na redu je plato kod tvrđave Forte Mare. Planiramo da jedan do tri skevra, zavisi od površine sređujemo svakog mjeseca. U saradnji sa Agencijom za razvoj dobijamo projekte koji su zanimljivi i ekonsomki prihvatljivi – ističe Crnogorčević.

Zeleni otpad je i dalje problem, jer nema biodrobilice. Na prvi tender nije se niko javio, a novi će biti raspisan za deset dana.

U Stambeno komunalnom su maksimalno angažovani i putari. U toku je sanacija vodovodnog kanala u Zelenici, proširena je Manastirska ulica, napravljeno je 25 parking mjesta ispred groblja. Sanirane su neke dionice na Gomili, trotoari u Igalu.

 

Izvor: Radio Jadran