Vandali ne miruju: Na Šetalištu sve više uništenih stubova javne rasvjete

Na Šetalištu Pet Danica nedostaje danas devet, a na magistrali duž hercegnovske rivijere 16 stubova javne rasvjete. Vandalima nikada dosta uništavanja javnog dobra, mada su neki stradali u neveremenu i prilikom saobraćajnih nezgoda. Njihova zamjena je izuzetno skupa. Nabavka i ugradnja jednog stuba košta između 600 i 900 eura.

U preduzeću Komunalno-stambeno DOO trenutno nema više niti jednog stuba na lageru, kaže za Radio Jadran v.d. direktorica, Jasmina Konjević.

– Najveći je problem od lokala “Džez” do Hunguest hotela. Tu smo zimus u par navrata mijenjali stubove. Ali, kako to uradimo u roku od 5 dana nasilnici ih potpuno polome. Stubovi ne dočekaju sljedeću nedjelju – navodi ona.

Na tom potezu uništena su 4 stuba. U jednom je neko istresao pepeljaru, što ostavlja ružan utisak, posebno jer je tu i hotel s gostima iz inostranstva. Na svu sreću uništeni stubovi nisu pod naponom, pa ne postoji opasnost od strujnog udara.

Na potezu između gradske luke i tvrđave Citadela dva stuba konstantno su na meti vandala, pa su iz Komunalno-stambenog u više navrata postavljali nove. U nevremenu koje je početkom juna zadesilo Meljine uništena su 3 stuba, a dva nesdostaju i kod teniskih terena na Toploj.

Stubovi na magistrali uništeni su, uglavnom, u saobraćajnim udesima. Rasvjeta se trenutno uvodi u naselju Srbina.

Po riječima Jasmine Konjević, tender za nabavku stubova još nije zatvren, jer se neke stavke ne poklapaju. Ona očekuje da bi taj posao uskoro mogao biti priveden kraju, kako bi se obnovio fond rezervnih stubova.

U Komunalno-stambenom preduzeću i dalje je košenje najveći posao, jer vremenski uslovi pogoduju bujanju vegetacije. Do 13. jula mora biti uređen i veliki broj lokacija u zaleđu grada i na prilazima crkvama.

Jedan dio radnika privodi kraju košenje magistralnog pojasa, nakon čega će uređivati puteve ka Prijevoru i Žvinjama.

 

Izvor: Radio Jadran