ZELENILO I DALJE U CENTRU PAŽNJE U KOMUNALNO STAMBENOM PREDUZEĆU, ALI I PONOVLJENI APEL DA NADLEŽNI SPRIJEČE KRAĐU SADNICA

Zaposleni u sektoru zelenila u Komunalno – stambenom preduzeću  započeli su  drugi krug košenja  i održavanja parkovskih površina, završena je sadnja sezonskog cvijeća na više skverova u gradu, a planiraju košenje u međugraničnoj zoni sa Hrvatskom, od Debelog brijega do Karasovića i od Kobile do graničnog prelaza Vitaljina. Uređeni su skverovi kod Doma zdravlja,  Novljanke, na Toploj, iznad apartmanskog  naselja Energoprojekta na Savini, kazala nam je direktorica Komunalno-stambenog preduzeća Jasmina Konjević:
– Završili smo  sadnju sezonskog cvijeća iz sopstvenih sredstava i uz djelimičnu pomoć Turističke organizacije. Aktuelno je  ponovo uređenje zelenih  površina u gradu. Povećava se broj skverova koje održava preduzeće.  Kod semafora se očekuje još jedan kontigent sadnica da bi dopunili biljni fond. Uređen je i skver koji se ranije nije održavao  na raskrsnici magistrale i Ulice 29. decembra.  Završava se izgradnja  rekonstruisanog dijela travnjaka u Parku Boke i očekujemo završnu fazu zaštite  sjemena  do kraja sedmice, navela je Konjević.
Okošene su površine u zoni magistralnog pojasa od Meljina do graničnog prelaza Debeli brijeg. Danas završavaju  veliku akciju redovnog i vanrednog čiščenja i uređenja putnih pravaca kroz Lušticu, glavnog puta od ulaska do izlaska iz Opštine Herceg – Novi.
– Završeno je  košenje puta  za Brgule, Mrkove , Ponte Veslo i Veliko naselje koje  do sada nikada nije bilo rađeno.  Na dijelu obale na granici hercegnovske  i tivatske Opštine došlo je do pomjeranja kapije na nekadašnjem vojnom kompleksu. Veći dio  pripada Opštini Herceg Novi, zbog čega je ovog puta obavljeno detaljno raščišćavanje zelenila.  Na tom dijelu obale prisutan je veći broj kupača.  Obavljeno je i čišćenje parkinga na Rosama uz asistenciju Komunalne policije, uz detaljno košenje putnog pojasa u dijelu koje je  nekada pripadalo kasarni. Uređenje arheološkog nalazišta kod Rosa  i staze do njega  radiće u saradnji sa JU Muzeji i galerije. Nakon Luštice već sutra će preći da uređuju seoska područja.  Planirano je  čišćenje kroz Tijesni klanac i prema Sušćepanu, kao i uređenje prilaza Crkvi Lazarici na Vidovom vrhu u susret 28 junu, saopštila je Konjević.  Veći broj radnika sa auto korpama je u prethodnom periodu bio angažovan na raščišćavanju posljedica nevremena u Meljinama i Kamenarima.
Sva nastojanja  da se  sezonskim cvijećem oplemene javne površine  kako bi grad bio ljepši devalviraju  vandali koji opet kradu sadnice.

Prije dvadesetak dana uređen je  skver u Igalu, na rasksnici ulica Sava Ilića i Pete crnogorske brigade,  kod bivšeg hotela “Tamaris”. Zasađeno se u  strelicije, hibiskus, kalistenon „Little John“, mini patuljasta bogumila, gazania. Potom je  u toku noći  ukradeno više sadnica: strelitzija,kalistenona, gazania. isto se desilo ispred novouređenog starog železničkog tunela između Zelenike i Meljina, na novom skveru, gdje su  ukradene dvije agave. Iz Komunalno-stambenog apeluju na nadležne da povedu računa o javnom dobru jer pored materijalne štete, vandali  ostavljaju ružnu sliku i narušavaju imidž gradu –koji slovi za grad zelenila i cvijeća. Ono što dodatno zabrinjava i što bi trebalo da zainteresuje Komunalnu policiju i Centar bezbjednosti, jeste činjenica da strelicija u Igalu nije  mala i  nije ručno iskopana već  je izvučena mašinski.

 

Izvor: Radio Herceg Novi